Stevns Klint Experience

En stærk påmindelse om, hvor heldige vi er

Udstillingen

Stevns Klint Experience er det primære ankomst-og formidlingssted for Stevns Klint UNESCO Verdensarv. Her er tid til at være sammen, til fordybelse, forundring, nærvær og oplevelser samt muligheder for leg og læring.

En særlig grund til at føle sig heldig

For 66 millioner år siden uddøde dinosaurerne og halvdelen af alle andre arter på Jorden. Den enorme massedød var længe et mysterium. Lige indtil den dag, hvor en amerikansk geolog besøgte Stevns Klint og i klintens tynde lag af Fiskeler, fandt spor efter en global katastrofe.

Stevns Klint Experience tager dig med ind i de historier, der ligger gemt i lagene på Stevns Klint, og som fik Stevns Klint på UNESCOs liste over verdensarv i 2014.

Køb dine billetter her.

Billetpriser Stevns Klint Experience

Dagsbillet

Barn (3-11 år) | Gratis
Studerende (med gyldigt studiekort) | kr. 120,-
Voksen (12-65 år) | kr. 140,-
Senior (+65 år) | kr. 120,-
Ledsagerkort | Gratis

Billetter kan købes her

Dagsbillet grupper

Gruppebesøg skal bestilles samlet og minimum 48 timer i forvejen booking på e-mail til: booking@stevnsklint.dk

Er besøget ikke booket, kan man risikere ikke at få grupperabat samt at blive afvist ved billetsalget af kvalitets- og sikkerhedsmæssige årsager.
Pris pr. person ved minimum 15 personer (uanset alder) | kr. 110,-

Årskort

Du kan læse mere og købe årskort her

Café og Butik

I Stevns Klint Experience kan du få et godt måltid i smukke omgivelser, og du kan besøge vores butik, hvor du finder lokalt produceret design til små og store.

Læs mere om SKE Café

Læs mere om SKE Design

Medbragte madpakker

Madpakker kan spises udendørs.

Har I egen mad med, henviser vi til borde-bænkesættene i Boesdal Kalkbrud, som I bl.a. finder i den lille lade i bruddet.

Arrangementer og events

Stevns Klint Experience afholder løbende arrangementer og events

Du kan finde alt fra klassiske koncerter til børneoplevelser, fugleture og meget mere. Selvfølgelig med masser af faglig viden og inspiration fra Stevns Klint og verdensarven.

Følg med løbende og find vores arrangementer her

Parkering og adgangsforhold

Parkeringspladsen
Du finder parkeringspladsen ved at følge første indkørsel til højre på Boesdalsvej efter Korsnæbsvej. Her er du velkommen til at parkere bilen når du skal besøge Stevns Klint Experience, Boesdal Kalkbrud eller følge Trampestien mm.

Det er muligt at lade din elbil på parkeringspladsen.

Ønsker du at besøge Stevns Klint Experience, følger du blot grusstien, ca. 150 meter, som løber fra parkeringspladsen og ned til oplevelsescenteret.

Adgangsforhold i Stevns Klint Experience
Når du besøger Stevns Klint Experience er der taget højde for at der skal være god adgang for alle - herunder kørestolsbrugere, gangbesværede mm.
Bygningen er i ét plan med bredt dørparti og med handicaptoilet.

Det er ikke tilladt at køre helt ned til Oplevelsescenteret.
Såfremt du er gangbesværet, er du velkommen til at kontakte os på kontakt@stevnsklint.dk - vi kan gøre en undtagelse fra reglen, men udelukkende hvis det er aftalt forud for jeres besøg.

Mulighed for at låne kørestol
Vi har en kørestol tilgængelig i Stevns Klint Experience. Hvis du vil sikre dig, at den er ledig under dit besøg, så send os en mail til kontakt@stevnsklint.dk

Udstillingen
Udstillingen giver dig et klart indblik i katastrofens omfang

Asteroide med kurs mod Jorden

For godt 66 millioner år siden, var Jorden præget af voldsom vulkansk aktivitet i det landområde vi i dag kalderIndien. Så da en kæmpe asteroide er på vej mod jorden, har vores planet længe væretudsat for kraftige klimaforandringer. 

Kridttiden og dinosaurerne

I Stevns Klint Experience, får du et indblik i hvordan livet så ud på vores breddegrader før nedslaget. Dengang eksisterede Stevns Klint slet ikke. Danmark og store dele af Nordeuropa, var dækket af Kridthavet. Dinosaurerne herskede på landjorden, mens hajer, kæmpe mosasaurer, fisk, ammonitter, søpindsvin og bittesmå alger levede i havet.

Sporene efter katastrofen

Asteroiden var omkring 10-50 km i omkreds og ramte jorden med så voldsom kraft, at over halvdelen af dyrelivet på vores blå planet blev udslettet. På jordoverfladen var stort set alle rovdyr forsvundet, skidt for dinosaurerne, men heldigt for os mennesker, for nu blev de pattedyr, der havde klaret den, ikke ædt, hver gang de viste sig. Livet gik videre, blomstrede og udviklede sig til det liv, vi kender i dag. På Stevns Klint kan sporene efter den globale katastrofe, opleves på nærmeste hold i det grå-brune tynde lag – kaldet Fiskeleret.

Udstillingen
Stort set alle rovdyr forsvandt. Heldigt for os mennesker, for nu blev de pattedyr, der havde klaret den, ikke ædt, hver gang de viste sig.

Opbygget i tre hovedelementer

Udstillingen er opbygget i tre hovedelementer. Verden før nedslaget – under – og efter. De lokale konsekvenser ved selve nedslags-stedet, Chicxulub i det nuværende Mexico, var altødelæggende. Indenfor en radius af 1.500 - 2.000 kilometer, var alt lagt øde. Følgevirkninger som trykbølger og tsunamier tog over – og deformerede Jorden yderligere. Enorme mængder af støv blev hvirvlet op i atmosfæren og efterlod hele jordkloden i et fuldstændigt mørke der varede flere måneder. Det er de færreste planter og alger, som kan klare sådan en periode – og det betød også en masseuddøen for planteæderne, hvorefter rovdyrene ligeledes bukkede under. Ganske små pattedyr overlevede katastrofen. De var gode til at omstille sig nye levevilkår – og så var de også heldige overlevere. Derfor er de grundstammen i de 6000 arter af pattedyr der findes på jorden i dag – og derfor har Stevns Klint en særlig betydning for mennesker over hele verden.

Walter Alvarez’ teori

I september 1978, ankom den amerikanske geolog Walter Alvarez til Stevns Klint. Han var overbevist om at den tynde, grå stribe i klinten, illustrerede tidspunktet for en voldsom ændring i livet på Jorden. I 1980 præsenterede Walter Alvarez sin teori i det videnskabelige magasin – Science. Kort efter, og uafhængigt, blev samme teori foreslået af den hollandske palæontolog Jan Smit.

Selve nedslagsstedet havde man endnu ikke fundet. I 1992 fandt man et gigantisk krater på Yucatàn-halvøen i Mexico, ved byen Chicxulub. Krateret blev skabt i slutningen af Kridttiden, forårsaget af en Asteroide på 10 kilometer i diameter – man havde nu opsporet Asteroidens nedslags-sted.