Boesdal Kalkbrud

Boesdal er storslået natur, industrihistorie og kulturelle oplevelser

Boesdal Kalkbrud

Inden du kommer helt ud til kanten fra det flade landskab på Stevns, dukker et månelandskab, der skærer sig ned i klinten, pludselig op. Velkommen til Boesdal Kalkbrud.

Kalkbruddet

En tur i Boesdal Kalkbrud er en særlig oplevelse, hvor man står midt i en blanding af industrihistorie, kultur og natur. Boesdal er et af de få steder, hvor du kan gå 'gennem' klinten og ud til havet, i den åbning, hvor der tidligere blev tippet flint ud på stranden.

Det berømte lag af Fiskeleret går op og ned i bølgedale langs hele Stevns Klint. I Boesdal ligger det cirka 4½ meter under bunden på kalkbruddet, og er derfor usynligt. Men man kan tydeligt se de smukke flintebånd, der bugter sig gennem kalklaget, særligt ved den græsbelagte amfiscene.

Den spektakulære pyramide i bunden af bruddet var oprindelig et kalklager. Selvom pyramiden syner lille i det store landskab, måler den 20 meter fra top til bund. I de kommende år investeres der 50 millioner kroner i at udvikle pyramiden og stål-laden – og bygningerne forventes at stå færdige i 2024.

I 1978 blev der brudt kalk i Boesdal for sidste gang. Skorstenene fra ovnene, den store pyramide i bruddet, og andre mindre bygninger, vidner dog stadig om områdets historie.

En kvinde lytter til lydvandringen, Stemmer fra Boesdal

Stemmer fra Boesdal

Tag høretelefoner på og lad stemmerne føre dig tilbage til den tid, hvor Boesdal Kalkbrud myldrede af aktivitet. Mød smedens sønner, ingeniørens datter, naboens søn og mange, mange flere. Høretelefonerne låner du hos os.

Læs mere
Foto: John Christiansen, ca. 1966

Pyramiden rejses

John, tømmerlæringen fra København, har fanget øjeblikket, hvor kalkladen, der senere blev kendt som Pyramiden, rejses. Pyramiden blev opført til opbevaring af landsbrugskalk, men har efter bruddets nedlukning været anvendt til forskellige arrangementer. I 2024 starter renoveringen af Pyramidens tag, således at den igen kan danne rammer for arrangementer. Foto: John Christiansen, ca. 1966

Tunnel til at transportere flint

Flint frasorteres

Den overskydende flint fra kalkudvindingen blev fragtet ud igennem en tunnel, som var blevet sprængt i klinten, og tippet ud på stranden. Tunnelen blev større og større og nu er det en udgang til havet og klinten. Foto: Peer Nørgaard

Foto: familien Brandt, 1958

Pyramiden – et ikon bliver til

Sigurd Brandt er manden bag den ikoniske lade, Pyramiden. Sigurd Brandt har tegnet flere lokale bygninger, og var en engageret mand i lokalsamfundet på Stevns. Foto: familien Brandt, 1958

Da bruddet var aktivt

Landskabet da bruddet var aktivt

Da bruddet var aktiv så alt anderledes ud - der var hvidt over alt. I dag er naturen vandret ind igen, og dækker kulturlandskabet med grønne planter og træer. Foto: Peer Nørgaard

Boesdal Kalkbrud
Fra Stevns Klint Experience er der en smuk udsigt over Boesdal Kalkbrud

Stevns Klint Experience

I oktober 2022 indviedes det nye smukke Stevns Klint Experience. Byggeriet er finansieret af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Augustinus Fonden. Byggeriet og udstillingen stod i 80 millioner kroner. Stevns Kommune har desuden investeret 10 millioner kroner i udviklingen af området.

Oplevelsescentret fungerer som en portal for hele Stevns Klint og oplevelserne med Verdensarven. Som UNESCO verdensarv, er vi opfyldt af visionen om, at den fælles kultur og naturarv er og skal være tilgængelig for alle.

Udstilling i lyd og lys

Den samlede udstilling fortæller historien om den store masseuddøen for 66 millioner år siden. Et show med masser af lyd og visuelle effekter, gør dig klogere på, hvordan livet så ud før en asteroide med kolossal kraft ramte Jorden.

Kulturoplevelser i verdensklasse

Stevns Klint Experience er også kultur og oplevelser i unikke rammer med særlig fokus på fællesskab og diversitet. Vi udvikler events og arrangementer i spændende fællesskaber og vi udvikler også egne events og arrangementer.

Boesdal Kalkbrud
Produktionen af kalk lukkede ned i 1978
Boesdal Kalkbrud
Ved Boesdal ses tydelige spor i klinten fra produktion af kridtsten
Boesdal Kalkbrud, efterår
Boesdal er et af de få steder, hvor du kan gå 'gennem' klinten og ud til havet.

Find vej

Boesdalvej 14, 4673 Rødvig Stevns

Parkering

Gratis parkering ved Stevns Klint Experience

Vil du vide mere?

Mere om Stevns Klint Experience, som ligger i Boesdal Kalkbrud

Overnatning - Tjek Friluftsguiden

Her finder du nyt om arrangementer ved Boesdal Kalkbrud